Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Our online drug store is created with your safety in mind. With each order from our customer https://rxclomid.com/ we improve our service trying to fit better your needs and expectations of the best online drug store. We always improve and simplify the way of how you order prescription drugs online. We have hired a team of experts constantly researching and reviewing the drugs for you. Our online drug store offers FDA approved prescription drugs which you can buy from us absolutely free of any prescriptions from your health care provider. However we provide you essential information on each drug warning you on the risks, side effects and possible outcomes of self treatment to help you make informed and well weighed choice of drugs online.

Onbekende collectie Duitse fotografie Eerste Wereldoorlog voor het eerst in boek

Boek WO I bijgesneden_cr16-9.jpg

Leie- en Scheldestreek
Leie- en Scheldestreek

Wat deden Duitse militairen in de Oost-Vlaamse Leie- en Scheldestreek tijdens de Eerste Wereldoorlog? In ieder geval foto’s nemen,  zo blijkt uit een nieuw boek.  Men ziet woningen en vliegvelden na luchtaanvallen,  de Duitse keizer in Machelen-aan-de-Leie,  bombardementsvliegtuigen in Gontrode,  toppiloten zoals Manfred von Richthofen of de Rode Baron, de opleiding van Sturmtruppen aan de Koppenberg,  inkwartieringen van soldaten bij Vlaamse boerenfamilies,  flanerende militairen in Oudenaarde,  de Kriegslazaretten in Deinze, de gruwel van de dodendraad aan de grens…  Veel van die foto’s hebben een propagandistisch kantje maar ze tonen eveneens de steden, dorpen en landschappen van honderd jaar geleden.  

Voor de soldaten was het relatief goed toeven in het etappengebied achter het front, maar de burgers zonken weg in armoede en isolement.  Ook dat komt in de publicatie met de bijna 300 foto’s aan bod.   

Het boek is volledig gebaseerd op de nog nooit getoonde collectie Duitse fotografie van Denis Pieters uit Nazareth, aangevuld met materiaal van enkele andere verzamelaars.  Hij kreeg voor de inleiding  en het redactionele gedeelte hulp van heemkundige Stefaan De Groote.  Denis Pieters verzamelt al sinds de jaren tachtig foto’s die Duitse militairen maakten in de dorpen en steden van  Oost-Vlaanderen en opstuurden naar hun familie. Pas nu wordt die collectie uitgegeven.    

De publicatie is te krijgen in de betere boekhandel en in het Museum van Deinze en Leiestreek, waar vooral met materiaal van Denis Pieters onder de titel “Ausweis bitte’ op dit ogenblik een boeiende tentoonstelling loopt over de Eerste Wereldoorlog in het etappengebied. 

Denis Pieters en Stefaan De Groote, Leie- en Scheldestreek in de grote oorlog, uitgeverij De Klaproos,  Brugge, 24,95 euro

Meer nieuws