Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Our online drug store is created with your safety in mind. With each order from our customer https://rxclomid.com/ we improve our service trying to fit better your needs and expectations of the best online drug store. We always improve and simplify the way of how you order prescription drugs online. We have hired a team of experts constantly researching and reviewing the drugs for you. Our online drug store offers FDA approved prescription drugs which you can buy from us absolutely free of any prescriptions from your health care provider. However we provide you essential information on each drug warning you on the risks, side effects and possible outcomes of self treatment to help you make informed and well weighed choice of drugs online.
Another reason is a recurrent infection that you suffer from for a long period so that you know for sure that a specific onlinerxantibiotics.com antibiotic will work for you. This refers to urinary tract infections and other types of diseases. If you have been diagnosed with a chronic infectious condition, you will know which drug worked for you the last time you treated your disease. As such, you can easily purchase the same drug online for the future. Most people will most likely agree that going back to the doctor for another prescription is stressful and tiresome. Besides, it may be expensive and time-consuming. Instead, you can easily avoid such waste of time and money if you know where to buy the right antibiotic online;

Geraakt door de oorlog - Vluchtelingen vroeger en nu

11 november 1918. In het bos van Compiègne wordt de Duitse capitulatie ondertekend. Dit maakt een einde aan de Groote Oorlog. Meer dan vier jaar van geweld en conflict laten diepe wonden en onherstelbare littekens achter. Sindsdien herdenken we op die dag de getroffenen van Wereldoorlog I en van alle andere conflicten die onze wereld teisteren. 100 jaar na datum organiseren de vijf Vlaamse cultuurfondsen Geraakt door de oorlog, omdat conflict en oorlog niemand onberoerd laten.

Het evenement focust niet alleen op het verleden, maar legt de link naar huidige conflicten in de wereld en de vluchtelingenstromen die die op gang brengen. Debat, literatuur, poëzie, lezingen, voordracht en muziek: het multidisciplinair en gevarieerd programma zet de bezoeker aan tot het kritisch in vraag stellen van vroegere en hedendaagse conflicten en van de wereld rondom zich. Voor het volledige programma en inschrijvingen kan u terecht op de website  www.geraaktdoordeoorlog.eu.

Locatie van het evenement is het Museum Dr. Guislain

(J. Guislainstraat 43, Gent).

PROGRAMMA

13 u.: ontvangst

14 - 15 u.: Deel 1 Namiddagprogramma keuzesessies

Keuzesessie 1: Poëzie op alle fronten
Dichter Koen Stassijns brengt een originele lezing rond W.O. I waarin het accent ligt op een oorlogsliefde tussen een Engelse dichteres en een Engelse dichter, die nabij Ploegsteert vecht. Stassijns laat ook een aantal dichters van de verliezende kant aan het woord.

Keuzesessie 2: Debat 'Vluchtelingen vroeger en nu'
Panelleden Daniel Demoustier (cameraman in oorlogsgebieden), Christophe Declerq (doctoreert over vluchtelingen aan het Imperial College in Londen), Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Manal (vluchtelinge uit Syrië) staan stil bij de vluchtelingenstromen die conflicten, vroeger en nu, op gang brengen. Annelies Beck modereert het debat.

Keuzesessie 3: Lezing 'Oorlog en trauma'
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain
Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Marktzangers bezingen de Groote Oorlog
Erik Wille brengt markt- en volksliederen uit de eerste Wereldoorlog.
Nooit werd een oorlog meer bezongen dan WOI. In de vele liedjes geven marktzangers informatie die we niet of nauwelijks lezen in geschiedenisboeken. Zij brengen vooral informatie over het onnoemelijk leed dat de oorlog bracht. Marktzangers informeerden met hun 'vliegende blaadjes' de gewone man over het reilen en zeilen in de maatschappij. Vooral de plattelandsbevolking was in die vroegere tijden onwetend over wat zich in het land en in de wereld afspeelde. De marktzanger was een welgekomen gast en werd ongemeen populair bij het volk.

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30 u.)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.

16 - 17 u.: Deel 2 Namiddagprogramma keuzesessies

Keuzesessie 1: Literair oorlogslief
Tom Lanoye en Bruno De Wever geven een bloemlezing uit de voor hun meest beklijvende oorlogsliteratuur. Ze gaan hierover in dialoog met het publiek.

Keuzesessie 2: Poetryslam
Poetry Slam is een vorm van hedendaagse poëzie. De performer brengt zijn teksten met veel intonatie, ritme en lichaamstaal. De teksten worden uit het hoofd voorgedragen en zijn zowel kritisch, dramatisch als humoristisch. Het is een energieke stroom van woorden, waardoor het op rappen lijkt.
Slambacht is een poetry slam collectief gevestigd in Gent. In 2016 wonnen ze de eerste team Belgische poetry slam. Daardoor mochten ze kalibreren op het Europees kampioenschap slam. De groep focust zich op collectieve bewustwording door het brengen van teksten die oogkleppen opvreten. Men zegt dat dat het een soort magie is die je enkel snapt als je erbij bent geweest.

Keuzesessie 3: Lezing 'Oorlog en trauma'
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain
Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Muzikale voorstelling 'Jan was een flinke jongen'
Een programma over de absurditeit van het oorlogvoeren met Viona Westra (stem), John Snauwaert (sax), Jean Van Lint (Contrabas) en Filip Verneert (gitaar). De titel is ontleend aan een liedje uit 1918 van Klaas Driehuis. Volksliedjes vertellen meer over de oorlogsellende dan geschiedenisboeken. In de boeken blinkt het goud van de generaals en de bewindvoerders. Dat geldt voor alle oorlogen. Zo ging Bertolt Brecht op de vlucht voor het Duitse fascisme. Nog voor die tweede wereldoorlog uitbrak waarschuwde hij al voor de ellende die op komst was... hij tekende portretten van vrouwen, moeders, lieven, dochters... Zij verloren hun trots voor het uniform. Zij zagen hun jongens terugkeren... of niet...

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30 u.)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.
Doorlopend (inbegrepen in de prijs): toegang tentoonstelling 'Prikkels' in het museum Dr. Guislain, kunstwerk 'In Flanders Fields', kaartenmap met duiding voor blinden en slechtzienden.

Eetcafé open tot 17 u. Tussen 17 u. en 19 u. is er mogelijkheid om iets te eten op de site van het museum.
Eten en drinken zijn niet inbegrepen in de prijs.

19 - 20.30 u.: Avondprogramma voorstelling (maak een keuze uit 1 of 2)

Keuzesessie 1: 'Vriend of Vijand'
Een beklijvende voorstelling met muziek van Bram Vermeulen uit het album 'Oorlog aan den Oorlog' en de theatervoorstelling 'Mannen Maken Oorlog', gebracht door o.a. Katarina Vermeulen en Wigbert. Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx verweeft zijn persoonlijke oorlogservaringen en unieke -beelden tussen de songs door.

Keuzesessie 2: Eigenlijk is 't allemaal zo erg niet.
Monoloog van en door Luckas Vander Taelen, opiniemaker en gewezen politicus.
Met 'Eigenlijk is 't allemaal zo erg niet!' vertelt Luckas Vander Taelen over hoe hij op 22 maart 2016, de dag van de Brusselse aanslagen, wakker wordt door het gezang van vogeltjes. Enkele uren later vraagt hij zich af of Mohamed Abrini, de man-met-het-hoedje, dat ook gehoord heeft. Hij heeft het ook over afstanden in het heelal en het eerste optreden van Jerom èn waarom de strip 'De Dolle Musketiers' van Suske en Wiske voor hem even belangrijk is als de Koran of de Bijbel. Hij onthult verder waarom er geen 72 maagden op martelaars wachten in de hemel. Hij spreekt, lacht, roept, loopt, springt en danst. Gerenommeerd muzikant Tuur Florizoone geeft met zijn accordeon de voorstelling extra kracht.

Meer nieuws