Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Flanders Fields Memorial Garden Canberra geopend

ceremonie_cr16-9.jpg

Flanders Memorial Garden
Flanders Memorial Garden

Op 4 april werd in de Australische hoofdstad Canberra de Flanders Fields Memorial Garden geopend. Deze herdenkingstuin maakt deel uit van het Australian War Memorial en is een eerbetoon aan de duizenden Australische soldaten die vochten sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De openingsplechtigheid werd bijgewoond door Sir Peter Cosgrove, Gouverneur-generaal van Australië, Luitenant-generaal Angus Campbell, Chief of Army, en Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van het Vlaams Departement Buitenlandse Zaken.

De herdenkingstuin verwijst naar het gedicht “In Flanders Fields” van John McCrae en naar de drie cirkelvormige openingen in het dak van de Menenpoort in Ieper. De Menenpoort heeft een bijzondere betekenis voor de Australische bevolking. Langs deze poort marcheerden hun troepen naar het front.

De tuin bevat aarde afkomstig van alle militaire WO I-erfgoedsites in Australië. Samen met grond die de afgelopen jaren symbolisch werd verzameld in Vlaanderen; op Tyne Cot Cemetery, de vestingen van de Menenpoort, Polygon Wood, Toronto Avenue Cemetery en Hill 60.

Met de herdenkingstuin in Canberra realiseren we na Londen een tweede blijvende nagedachtenis aan Flanders Fields in het buitenland. Het is een plaats om de gevallen soldaten te eren en te herdenken en tegelijk een plaats van hoop, vrede, verzoening en bezinning”, aldus Koen Verlaeckt.

Meer foto's

Meer nieuws