Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

'Bardic Chairs' in het Vlaams Parlement

bardic chair10%.JPG

Bardic Chair
Bardic Chair

Het Vlaams Parlement is vanaf 24 mei 2017 gastheer voor het project “Hedd Wyn Centenary Chair”. Dit is een samenwerkingsproject van de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society, de Vlaamse overheid en de Thomas More Hogeschool naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog en de banden daarbij tussen Wales en Vlaanderen.

De bardic chair van Hedd Wyn

In de ruime omgeving van het West-Vlaamse dorpje Passendale vond honderd jaar geleden de grootste slag plaats die ooit op Vlaamse bodem werd uitgevochten. Bij de reeks herdenkingsevenementen die in dit kader georganiseerd worden, komt ook Wales aan bod.

Een van de bijna 40.000 omgekomen Welshmen was Hedd Wyn, pseudoniem van Ellis Evans, die in september 1917 postuum de Bardic Chair voor dichtkunst in de Welshe taal won. Door een speling van het lot werd de kunstig gesculpteerde stoel die aan de winnende dichter toegekend werd, in 1917 vervaardigd in het Britse atelier van de vluchteling en Mechelse meubelmaker Eugeen Vanfleteren. De dichter zelf is bij de gevechten rond Langemark omgekomen en heeft de stoel nooit in ontvangst kunnen nemen.

Project  Hedd Wyn Centenary Chair

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van deze gebeurtenissen sloegen de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society, de Vlaamse overheid, de Thomas More Hogeschool, afdeling meubeldesign de handen in elkaar om samen het project “Hedd Wyn Centenary Chair” te realiseren. Daarbij maken de studenten van de afdeling Meubeldesign een hedendaagse versie van de bardic chair (zie foto) en geven zo een boeiende moderne interpretatie aan de Mechelse ambachtelijke meubeltraditie. De stoel zal in het najaar door de Voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans (centraal op stoel in de foto) aan de National Assembly for Wales worden geschonken.

De projecten van de studenten worden in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement vanaf 24 mei 2017 tentoongesteld. De moderne heruitgave van de prestigieuze stoel zal, na de voorstelling in Vlaanderen, aan de bevolking en regering van Wales geschonken worden.

Meer nieuws