Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Our online drug store is created with your safety in mind. With each order from our customer https://rxclomid.com/ we improve our service trying to fit better your needs and expectations of the best online drug store. We always improve and simplify the way of how you order prescription drugs online. We have hired a team of experts constantly researching and reviewing the drugs for you. Our online drug store offers FDA approved prescription drugs which you can buy from us absolutely free of any prescriptions from your health care provider. However we provide you essential information on each drug warning you on the risks, side effects and possible outcomes of self treatment to help you make informed and well weighed choice of drugs online.

‘De Groote Oorlog door kinderogen’ wint prestigieuze Europese erfgoedprijs

grooteoorlogdoorkinderogen_cr16-9.jpg

Groote oorlog door kinderogen
Groote oorlog door kinderogen

Het dagelijks leven in bezet gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog terug zichtbaar en actueel maken door en voor kinderen, dat was de opdracht die vier West-Vlaamse erfgoedcellen (TERF, CO7, Kortrijk en Brugge) en de provincie West-Vlaanderen toevertrouwden aan KIDSCAM, een animatiefilmstudio voor kinderen en jongeren. Het resultaat, 'De Groote Oorlog door kinderogen', is een reeks animatiefilms door veertien klassen van de derde graad lager onderwijs. Het project wordt nu bekroond met de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2016.

Onder begeleiding van professionele audiovisuele artiesten kozen de leerlingen eerst een eigen thema uit de diverse invalshoeken van de educatieve website Kinderen in bezet gebied, zoals voeding, kledij, kinderarbeid, schoolleven, vluchten, Schuwe Maandag, verzorging ... Elke klas werd aangespoord om hun filmproject zoveel mogelijk in te bedden in de lokale historiek. Nadien schreven de leerlingen zelf het scenario, werkten de personages in het verhaal grafisch uit, verfilmden alles en voegden er het nodige geluid aan toe. De begeleiders van Kidscam hanteerden hierbij een aanpak die de kinderen centraal stelde bij elke stap in het creatieproces, vertrekkend vanuit hun aanwezige competenties.

Volgens de jury toont "het project effectief hoe terug te kijken naar deze moeilijke momenten en inspireert de kinderen in het empathisch en solidair omgaan met de mensen die al deze beproevingen hebben moeten doorstaan. Een ideaal tegengif voor België waar de erfenis van de eerste wereldoorlog zo sterk aanwezig is met een gevaar van overaanbod en mogelijke ongevoeligheid voor deze bezwaarde historiek. En zeker relevant in het licht van de nakende herdenking van de verjaardag van het einde van de oorlog".

Prestigieuze prijs

De Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs is door de Europese Commissie in 2002 ingesteld en wordt sindsdien door Europa Nostra jaarlijks georganiseerd. De prijs eert en bevordert best practices op het gebied van erfgoedinstandhouding, onderzoek, management, vrijwilligers, opleiding en communicatie. 'De Groote Oorlog door kinderogen' is een van de 28 laureaten, en dit in de categorie Opleiding, scholing en bewustmaking.

Ook de herbestemming van de voormalige brouwerij De Hoorn in Leuven, ooit de bakermat van het bier Stella Artois, is een winnend project. De gebouwen kwamen leeg te staan in de jaren 1970 en 1980 en werden beschermd als monument in 1997. Na meer dan 20 jaar leegstand lagen de herbestemmingsplannen op tafel. Nu is de brouwerij een open ontmoetingsplaats waar kruisbestuiving, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Naast de kantoorruimtes voor creatieve ondernemers zijn er evenementenruimtes in de historische brouwzalen én een Grand Café dat open is voor het grote publiek en werkt volgens de principes van sociale economie.

Meer weten?

Bekijk hier de animatiefilms. De provincie West-Vlaanderen bundelde de veertien filmpjes op een dvd, samen met achtergrondinfo, filmanalyse en verschillende muzische vaardigheden. Dit educatief pakket is vrij beschikbaar online en is ook leverbaar voor elke geïnteresseerde school.

Meer nieuws