La Flandre commémore la Première Guerre mondiale.

Een dure vrede

een dure vrede.jpg

Een dure vrede, Mark De Geest
Een dure vrede, Mark De Geest

Een dure vrede vertrelt het verhaal van een klein land dat een grootmacht was, maar in een grote oorlog compleet onderuitging en zijn vroegere status voor altijd verloor.

Voor de Eerste Wereldoorlog was België de op vijf na grootste industriële macht ter wereld. Overal ter wereld legden Belgische firma's spoorwegen aan en reden Belgische treinen en trams, tot in : in Latijns-Amerika en China toe. Belgische firma's bouwden de Parijse metro en legden de Oriënt Express aan. De beurs van Brussel was een van de tien belangrijkste beurzen ter wereld.

Aan die periode van ongekende welvaart kwam een bruusk einde toen Duitse legers in augustus 1914 België binnenvielen. Vier jaar lang werd het land bezet en leeggeroofd. De buitenlandse handel viel compleet stil, de Belgische industrie werd volledig ontmanteld en naar Duitsland afgevoerd.

Toen in 1918 de Wapenstilstand getekend werd, liet de Duitse bezetter het land kaalgeplukt achter. Van de bijna 4000 locomotieven die België voor de oorlog telde, bleven er slechts 181 intact over. In de Westhoek was een gebied van 1200 km2 met de grond gelijk gemaakt.

Om de oorlogsschade en de economie te herstellen rekende België op Duitse herstelbetalingen. Maar Duitsland betaalde te laat, en veel te weinig. De Belgische frank kwam zwaar onder druk te staan en zakte tot op 1/7 van zijn vooroorlogse waarde !

Tijdens de oorlog waren de buitenlandse markten overgenomen door de Europese grootmachten en de Verenigde Staten. Na de oorlog haalde de speculatie tegen de Belgische frank de financiële slagkracht van België compleet onderuit. Met de oorlog speelde België zijn voormalige status als industriële grootmacht voor altijd kwijt.

Plus de nouvelles