La Flandre commémore la Première Guerre mondiale.

Vrijdag 21/09: Ringing The Bells Across Europe

2018_Europees jaar cultureel erfgoed.jpg

Europees jaar Cultureel Erfgoed
Europees jaar Cultureel Erfgoed

Komende vrijdag 21 september luiden om 18u de klokken over heel Europa. In het kader van 'Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace' klinken ook in heel Vlaanderen de klokken, bellen, beiaarden en carillons.

Het evenement kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, de Dag van de Vrede en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het initiatief werd genomen door Duitsland en krijgt navolging in heel Europa. Ook Vlaanderen neemt dus deel en dat zal op 21 september massaal te horen zijn. Zowel de luidklokken in alle kerken van het land als verschillende beiaarden spelen een miniconcert voor de Vrede. Om 18u stipt starten ze met Beethovens Ode aan de vreugde, dé Europese Vredeshymne bij uitstek. De Vlaamse Beiaard Vereniging stelde hiervoor een aantal vredesliederen en andere aangepaste vredesmuziek ter beschikking. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat we met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed willen doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa.

Voor de Vlaamse overheid gaat het ook om waardevol immaterieel cultureel erfgoed. De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen – enkel nog te horen in Roeselare, Hamme-Zogge en Leuven Keizersberg - en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de 'Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De beiaardcultuur wordt ook door UNESCO erkend als 'best practice' voor de borging van immaterieel erfgoed.

Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz: 'Al duizend jaar markeert het luiden van de klokken het leven en de tijd in Europa, of het nu gaat over het werk, de rust of het gebed. Het gaf aan het leven een hoorbare structuur. Vandaag klinken miljoenen klokken in heel Europa: van torens van kerken en stadhuizen, belforten en begraaf- en herdenkingsplaatsen. Ook bij ons zingen klokken en beiaarden mee voor de vrede. Ik ben verheugd met dit evenement, dat zowel de vrede in Europa als ons erfgoed in de kijker plaatst.'

European Year of Cultural Heritage 2018 in Vlaanderen is een organisatie van het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media en van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Meer info op www.europeeserfgoedjaar2018.be.

Plus de nouvelles