La Flandre commémore la Première Guerre mondiale.

13.272 kinderen werken mee aan GoneWestproject

r0010216-fainl-2_cr16-9.jpg

Het Kraterfront
Het Kraterfront

Na twee geslaagde participatieprojecten, Lichtfront en Woordfront, organiseert de Provincie West-Vlaanderen het Kraterfront, een derde groot participatieproject binnen GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-vlaanderen voor de herdenking van WOI.

Het Kraterfront wordt de opener van de editie 2017 en vindt plaats in Heuvelland op zaterdag 10 juni. Het staat in het teken van de gebeurtenissen van 100 jaar geleden tijdens WOI, ‘de waanzin van Passendale’ en de ‘Mijnenslag’. Aan het project werken 13.272 leerlingen uit 692 klassen uit alle West-Vlaamse lagere scholen mee. Zij zullen 2.800 vredeskaarsen versieren die de historische kraters zullen oplichten. De verschillende klassen krijgen hiervoor een educatief pakket, ‘van Litteken naar Lichtteken’, verpakt in een soort ‘Kraterfrontdoos’.

Op woensdag 19 oktober kreeg het zesde leerjaar uit de Zilverbergschool in Roeselare de eerste ‘Kraterfrontdoos’ overhandigd.

Het Kraterfront op zaterdag 10 juni 2017

Het Kraterfront wordt een beeld- en geluidshappening middenin het historische kraterlandschap van Heuvelland: de Canadese formatie ‘Godspeed You! Black Emperor’ brengt live een soundscape met historische en hedendaagse beelden geïntegreerd in het landschap. 3D-projecties op een ‘human screen’ van ongeveer 200 personen zullen deze effecten versterken. 2.100 kaarsen zullen de omgeving verder uitlichten. Fluorescerend blauw, witgeel kaarslicht, historische beelden en het gelittekend landschap worden de basiselementen van deze happening en de ode aan het landschap van de streek. Het geheel is artistiek in handen van kunstenares Shelbatra Jashari.

Het ruime publiek zal het Kraterfront kunnen waarnemen vanaf de Kemmelseweg in Heuvelland. 11 kraters zullen een hoofdrol krijgen, ze lopen van de Hollandsche Schuur tot de Kruisstraat en zijn geselecteerd op basis van hun nabijheid tot elkaar. In vogelvlucht is een afstand van 4 km geselecteerd.

Educatief pakket: ‘van Litteken naar Lichtteken’

De Provincie West-Vlaanderen en het In Flanders Fields Museum sloegen de handen in elkaar om alle West-Vlaamse lagere scholen te verzamelen rond het voortraject van het Kraterfront, het educatief pakket ‘Van Litteken naar Lichtteken’. De deelnemende kinderen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar van de lagere school werken binnen het educatief pakket rond de Mijnenslag en de littekens in het landschap. Ze versieren kaarsen als lichttekens met wasliner en werken daarbij rond emoties, vluchten en sporen uit het verleden. Na het realiseren van het lesplan en de versierde kaarsen zullen 3 van de 4 afgewerkte kaarsen of zo’n 2.100 kaarsen opnieuw ingezameld worden voor het Kraterfront op 10 juni 2016. Ze zullen die avond de kraters oplichten. Eén kaars blijft bij de kinderen en zal aangestoken worden in de aanloop van het Kraterfront op 7 juni 2017 in de klas, precies100 jaar nadat 19 dieptemijnen tot ontploffing werden gebracht en voorgoed het landschap verwondde.

De ‘Kraterfrontdoos’ bevat 4 kaarsen, wasliner en een volledig uitgewerkt lesplan met bijbehorende filmpjes die focussen op het landschap als laatste getuige van het slagveld. Ook de vredesboodschap van de Kosovaarse kunstenares Shelbatra Jashari, zelf ooit gevlucht voor de oorlog in Kosovo, staat centraal.

Voor het educatiepakket trok de Provincie 68.000 euro uit.

De ‘Mijnenslag’ op 7 juni 1917

Het Kraterfront herdenkt de internationaal gekende ‘Mijnenslag’ van 7 juni 1917. Tijdens de Mijnenslag liet het Britse leger 19 dieptemijnen ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate, vanaf Hill 60 tot The Birdcage, ten oosten van Ploegsteert. De ‘Tweede Slag bij Mesen’ (7-14 juni 1917) ging de geschiedenis in als de zwaarste militaire ontploffing tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en veranderde het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen definitief. 19 kraters zijn de stille getuigen van een enorm en waanzinnig slagveld.

GoneWest, het Lichtfront, het Woordfront en de 30.000e Last Post

De Provincie West-Vlaanderen draagt een bijzondere verantwoordelijkheid inzake de herdenkingsplechtigheden voor de Groote Oorlog. 90 % van alle dodelijke slachtoffers op Belgische bodem viel immers in West-Vlaanderen. Daarom ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen ‘GoneWest’. ‘GoneWest’ is het culturele programma voor de herdenking van de Groote Oorlog (2014-2018) van de Provincie West-Vlaanderen.

‘GoneWest’ omvat verschillende deelprojecten/evenementen. Tot 2018 zullen 5 herdenkingsperiodes plaatsvinden die telkens aan een iconisch moment gekoppeld worden, bv. de onderwaterzetting (2014), de eerste gasaanvallen (2015), de waanzin van Passendale (2017) enz. Het Lichtfront vormde op vrijdag 17 oktober 2014 een geslaagde opening, de 84 km-lange frontlinie werd verlicht. De Provincie kon langs het 84 km lange parcours, van Nieuwpoort tot Ploegsteert, rekenen op het indrukwekkende engagement van de 8.400 fakkeldragers en 1.600 vrijwilligers.

Woordfront vormde op zaterdag 18 april 2015 de opener van de tweede editie van GoneWest in Tielt. Ruim 1.500 vrijwilligers namen deel. Op donderdag 9 juli 2015 wilde de Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association zo veel mogelijk mensen van over de hele wereld gezamenlijk de ‘30.000e Last Post’ live laten herdenken. Ze stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan. Hij kwam met het idee om bij de 30.000e Last Post een ‘Ode aan de Ode’ te brengen.

Het Kraterfront wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vlaamse Overheid.

www.gonewest.be/nl/gonewest/het-kraterfront

www.kraterfront.be

Plus de nouvelles