Flanders commemorates the First World War

Vluchtroute. De evacuatie van Roeselare in 1917 en 1918.

Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental kilometer van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten. Omwille van het gevaar werd de burgerbevolking geëvacueerd naar het binnenland. Duizenden Roeselarenaars belandden in gemeenten als Baasrode, Balen, Duffel, Eksaarde, Geel, Hamme, Herentals, Kalken, Lebbeke, Lier, Meulebe­ke, Schellebelle, Wetteren en Wichelen. Pas na de oorlog keerden ze terug. Elf voormalige vluchtelingenoorden kregen toen een straatnaam in Roeselare als dank voor de verleende opvang.

De evacuatie van Roeselare in 1917 en 1918 vormde het thema van een historisch project van vier klassen uit het zesde jaar (2016-2017) van het Instituut Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde (de Broederschool) in Roeselare. De leerlingen voerden het project uit onder leiding van hun geschiedenisleerkracht Johan Delbecke.

De onderzoeksresultaten zijn nu samengebracht in het boek Vluchtroute, dat het boeiende verhaal brengt van de massale uittocht, het lastige leven in het binnenland en de moeizame terugkeer naar Roeselare. Het boek eindigt met een indruk­wekkende namenlijst van ruim zesduizend Roeselarenaars die de exodus hebben ondergaan.

Flyer vluchtroute
Flyer vluchtroute
culture

More background