Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Maak deel uit van de herdenking aan de 'Groote Oorlog'

Net na de Eerste Wereldoorlog namen we ons voor dat een dergelijk bloedvergieten nooit meer mocht gebeuren. Vergeefs, want vandaag wordt er nog steeds oorlog gevoerd en vele mensen worden daardoor dagelijks getroffen.

Wij, vijf jonge kunstenaars die recent vzw synART (http://synart.eu) oprichtten, vinden dat het tijd is om daar, op onze manier, even bij stil te staan. Dit doen we met een multimediaal oorlogsrequiem, genaamd MONU, dat we op 22 april 2015 in het Concertgebouw Brugge uitvoeren.

MONU is een doorgecomponeerd oorlogsrequiem van 70 à 80 minuten, met muziek van Benjamien Lycke (°1989) voor koor, orkest, orgel en solisten, op een libretto van Mien Bogaert (°1992). MONU herdenkt en belicht de ‘Groote Oorlog’ vanuit verschillende perspectieven, en vormt daarnaast ook een reflectie over de ‘condition humaine’, over nationalisme en imperialisme en over de vraag of creativiteit en vitaliteit noodzakelijk gelinkt zijn aan oorlogszuchtige gevoelens. Abstract-poëtische filmfragmenten, een enscenering en een choreografie leggen de link met het heden. Een deel van MONU werd reeds uitgevoerd en kan u hier beluisteren. (http://youtu.be/RCkpNU_9nCA)

Een voorstelling als MONU kost echter geld. Veel geld. En dat terwijl de subsidies voor de culturele sector drastisch terug geschroefd worden, wat vooral jonge, beginnende kunstenaars treft. Wij laten ons hierdoor echter niet ontmoedigen en blijven geloven dat het produceren van een voorstelling in eigen beheer nog steeds mogelijk is. Onder andere door een crowdfund op te starten en zo rechtstreeks beroep te doen op een mogelijk publiek.

In ruil voor uw bijdrage schenken wij u graag iets wat blijvend aan MONU herinnert: een postkaart, een muziekopname of een gesigneerde partituur. Ook kan u partner worden van dit project; door het gehele requiem, of een klein deel ervan, op te dragen aan een persoon, een groep of een zaak naar keuze. Bijvoorbeeld aan een familielid die als soldaat is omgekomen in WO I, aan een vriend die vandaag in ander oorlogsgeweld gestorven is, of aan een geliefde die haar of zijn eigen strijd verloren heeft. Deze dedicatie staat in de partituur gedrukt en in het programmaboekje krijgt u, zo u wil, de ruimte om het verhaal achter de dedicatie te vertellen. Zo worden ook uw intenties meegenomen in deze voorstelling.

Meer informatie over dit project vindt u via http://igg.me/at/monu & http://synart.eu/monu

Reacties

Reageer