Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Our online drug store is created with your safety in mind. With each order from our customer https://rxclomid.com/ we improve our service trying to fit better your needs and expectations of the best online drug store. We always improve and simplify the way of how you order prescription drugs online. We have hired a team of experts constantly researching and reviewing the drugs for you. Our online drug store offers FDA approved prescription drugs which you can buy from us absolutely free of any prescriptions from your health care provider. However we provide you essential information on each drug warning you on the risks, side effects and possible outcomes of self treatment to help you make informed and well weighed choice of drugs online.
Another reason is a recurrent infection that you suffer from for a long period so that you know for sure that a specific onlinerxantibiotics.com antibiotic will work for you. This refers to urinary tract infections and other types of diseases. If you have been diagnosed with a chronic infectious condition, you will know which drug worked for you the last time you treated your disease. As such, you can easily purchase the same drug online for the future. Most people will most likely agree that going back to the doctor for another prescription is stressful and tiresome. Besides, it may be expensive and time-consuming. Instead, you can easily avoid such waste of time and money if you know where to buy the right antibiotic online;

Wandeling langs 13 attentiestenen. Een beeld van Aarschot voor WO I

Wandeling langs 13 attentiestenen. Een beeld van Aarschot voor WO I

13 ATTENTIESTENEN VERSPREID OVER STAD TONEN AARSCHOT VOOR WO I In Aarschot kan je voortaan een mooi beeld krijgen van hoe de stad eruitzag vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. En dat via 13 attentiestenen verspreid over de stad. De stenen, geplaatst op de hoofdassen die het zwaarst getroffen werden, bevatten informatie over de locatie en een oude foto. Een uitgestippelde wandeling ... Lees meer

13 ATTENTIESTENEN VERSPREID OVER STAD TONEN AARSCHOT VOOR WO I
In Aarschot kan je voortaan een mooi beeld krijgen van hoe de stad eruitzag vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. En dat via 13 attentiestenen verspreid over de stad. De stenen, geplaatst op de hoofdassen die het zwaarst getroffen werden, bevatten informatie over de locatie en een oude foto. Een uitgestippelde wandeling langs de 13 attentiestenen neemt je mee door het Aarschot van voor 1914.

De stad in brand
In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse bevelhebber Stenger vermoord in Aarschot. Hij werd doodgeschoten op het balkon van de woning van burgemeester Tielemans op de Grote Markt. De Aarschottenaren werden hiervan beschuldigd. Velen onder hen werden op 19 en 20 augustus 1914 door de Duitsers gevangen genomen en 173 onschuldige burgers werden om het leven gebracht. De Duitsers staken de stad in brand.
Eén jaar later, in 1915, stelde de Commissie tot heropbouw architect Arthur Pladet uit Koekelberg aan om een plan te ontwerpen voor de wederopbouw van Aarschot. Op basis van dit plan werden rooilijnen verplaatst en straten verbreed. Er werden ook nieuwe pleinen aangelegd. Zo verrees na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe stad in historiserende stijl uit de as: het Aarschot zoals we het nu kennen.
Aarschot voor WO I
13 attentiestenen geven nu een beeld van de stad Aarschot vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. De stenen, met foto en bijhorende informatie, zijn geplaatst op de hoofdassen van de stad die het zwaarst getroffen werden. Op de attentiestenen valt vooral de classicistische bouwstijl op die toen erg populair was. Gevels waren bepleisterd, wit gekalkt en voorzien van witgeschilderde ramen en voordeuren.
Burgemeester André Peeters: “Via de attentiestenen krijgen we weer een blik op hoe onze stad eruitzag voor de vernielingen van WO I. Omdat de stenen op de locaties zelf zijn geplaatst, kunnen we in één blik meteen vergelijken hoe de locatie eruitzag voor 1914 en hoe ze er vandaag uitziet. En dat is interessant, omdat we zo op een duidelijke manier de impact van de Grote Oorlog in Aarschot kunnen tonen.”
Schepen van Cultuur en Toerisme Steven Omblets: “Als martelarenstad is de Eerste Wereldoorlog onlosmakelijk met ons verbonden. We vinden het dan ook belangrijk om het oorlogsverleden een plaats te geven in het Aarschot van vandaag. Via de attentiestenen krijgen Aarschottenaren en bezoekers van onze stad meer informatie over de Grote Oorlog in onze stad, en dat op verschillende plaatsen in het centrum.”
Inhuldiging attentiestenen
Op maandag 20 augustus om 12 uur worden de attentiestenen ingehuldigd op de Bonewijk. Meer info vind je op www.hetgasthuis.be/museum.
Wandeling
De attentiestenen liggen op wandelafstand van elkaar. Een bijhorende folder is te verkrijgen in het Stedelijk Museum en bij de Dienst Toerisme. Vanaf 20 augustus is de wandeling ook te volgen via de ErfgoedApp. De app is gratis te downloaden en geeft meer informatie over elke attentiesteen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Stadscentrum
Verspreid over de stad
3200 Aarschot
Van 20 mei 2019 tot 20 mei 2025

Reacties

Reageer