Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Fort Napoleon

Fort Napoleon

Napoleon liet het fort bouwen tussen 1811 en 1814 als verdediging tegen de Engelse dreiging. Erfgoed Vlaanderen zorgde voor de restauratie en gaf dit bolwerk een hedendaags tintje. Je kan er terecht voor een historisch bezoek, tentoonstellingen, evenementen of een restaurantbezoek. Lees meer

Aan het eind van de 18de eeuw annexeert Frankrijk onze gewesten. Napoleon vreest een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en laat daarom in 1811 een imposant fort in de duinen optrekken. Tot een Britse aanval komt het echter nooit. Het fort doet dienst als wapenopslagplaats en als verblijfplaats van het Franse leger, maar na de val van Napoleon zullen ook Nederlandse , Duitse en Belgische soldaten er achtereenvolgens hun sporen nalaten.

Het fort is een bakstenen gebouw, vijfhoekig van vorm en volledig omringd door een steunmuur die aan de binnenkant acht meter hoog is. Vijf caponnières verdelen de droge gracht in vijf secties. Vanuit deze gangen in de gracht konden de aanvallers ook zijdelings worden bestookt. Ooit was het fort omgeven door een glacis - een aardglooiing over de bedekte weg aan de veldzijde - maar daar rest geen spoor meer van in het duinenlandschap.

Ook voor kinderen is het fort een bezoekje waard. Een speciale audioversie laat hen alle hoeken en kanten ontdekken. Aan het fort is een bistro waar bezoekers na afloop terecht kunnen voor een drankje of een hapje.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Fort Napoleon
Vuurtorenweg
8400 Oostende
open elke zo, za van 11:00 tot 17:00 woe, do, vrij van 13:00 tot 17:00
+32 59 320056
www.fortnapoleon.be

Reacties

Reageer