Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Achtergrond

55 resultaat gevonden

You searched for:

Afbeelding

Herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen blijven ons beroeren, vaak tot lang na de feiten. Ze kleuren het publieke bewustzijn en dwingen ons tot nadenken: welke plaats geven we aan collectieve herinneringen? Kunnen we eruit leren?

Afbeelding

Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental kilometer van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten. Omwille van het gevaar werd de burgerbevolking geëvacueerd naar het binnenland.

Afbeelding

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 704.937,40 euro toe aan het gemeentebestuur van Wommelgem voor de restauratie van Fort 2 van de Brialmontvesting. Het gemeentebestuur van Borsbeek krijgt 1.067.536,15 euro voor de restauratie van Fort 3 van diezelfde vesting.

Afbeelding

Toerisme Vlaanderen voerde in het voorjaar 2016 een nieuw

Afbeelding

In het Museum aan de IJzer, in de IJzertoren in Diksmuide, loopt nog tot half augustus 2018 de tentoonstelling "Wanneer de dood uit de hemel kwam", over de opkomst van de militaire luchtvaart. Vliegtuigen waren nieuw bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar na enkele jaren evolueerden ze van observatiehulp tot echte oorlogsmachines. Peter Verplancke van het Museum aan de IJzer geeft een rondleiding in bijgevoegd filmpje.

Afbeelding

Op maandag 30 januari is een belangrijke stap gezet voor de erkenning van de “militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog” als Unesco Werelderfgoed

Afbeelding

De Provincie West-Vlaanderen organiseert voor de West-Vlaamse scholen van het basis en secundair onderwijs tot en met schooljaar 2018-2019 een jaarlijkse wedstrijd voor originele projecten rond de Eerste Wereldoorlog.

Afbeelding

Hoe is de Eerste Wereldoorlog tot ons gekomen in teksten ? En waarom moeten we dat noodzakelijk weten ?

Afbeelding

In het kader van ‘100 jaar Slag bij Passendale’, creëerde het Memorial Museum Passchendaele1917 de reizende tentoonstelling ‘The Belgians have not forgotten’. Tussen 10 november 2016 en 11 november 2017 brengt de expositie op 9 locaties het verhaal van de ANZAC-troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Met deze tentoonstelling wil het MMP1917 tonen dat België de Eerste Wereldoorlog en de vele Australische en Nieuw-Zeelandse slachtoffers blijft herdenken.

Afbeelding

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog nog lichamen van gesneuvelden terugvinden en die ook identificeren, kan dat? Het is de missie van de nieuwe reeks "Onder Vlaamse Velden", die start op Eén.