Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog
Achtergrond
40 resultaat gevonden
You searched for:
Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.
Op donderdag 15 juni 2017 werd ‘Les mains libres’ of ‘De handen vrij’, een nieuwe documentaire over Frans Masereel, vertoond in Studio Skoop. De reacties waren unaniem erg lovend. De documentaire is nu verkrijgbaar op dvd.
Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental kilometer van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten. Omwille van het gevaar werd de burgerbevolking geëvacueerd naar het binnenland.
The New York Times zet Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans op de lijst van de tien beste boeken van het jaar. Hoe komt het, volgens de auteur, dat dit boek zoveel succes kent?
Tijdens de Vredesdagen begin november krijgt het monument een plaats op de Duitse begraafplaats in Langemark-Poelkapelle.
Een niet-alledaags bouwsel verscheen deze middag voor het station van Leuven: een zelfgemaakte zeppelin. Vijftig jongeren uit negen verschillende landen werkten eraan.
Peter werkte mee aan de tentoonstelling Klein Nieuws uit de Groote Oorlog, een expo over frontblaadjes uit de Eerste Wereldoorlog. Eén stuk ligt Peter nauw aan het hart, een brief van zijn overgrootvader.
Langs de N8 tussen Ieper en Menen is een kunstparcours met moderne kunst opgetrokken. De weg werd tijdens WOI doorkruist door een frontlijn tussen Britten en Duitsers. Bloedende monumenten, tekeningen en neonkunstwerken herinneren aan de gruwel van de Grote Oorlog.
De vier partnergemeenten Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper organiseren samen het project 'Menin Road – Ypernstrasse', dat loopt van 4 juni tot en met 25 september 2016. De locaties zijn toegankelijk van woensdag tot zondag van 10 tot 18 uur.
Een jaar geleden vertrokken 44 betonnen Stahlhelmen, die deel uitmaken van het herdenkingsproject "Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog", naar de Limburgse gemeentes om er creatief bewerkt te worden.
- 1
- 2
- 3
- 4
- prev
- volgende ›