Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog

Our online drug store is created with your safety in mind. With each order from our customer https://rxclomid.com/ we improve our service trying to fit better your needs and expectations of the best online drug store. We always improve and simplify the way of how you order prescription drugs online. We have hired a team of experts constantly researching and reviewing the drugs for you. Our online drug store offers FDA approved prescription drugs which you can buy from us absolutely free of any prescriptions from your health care provider. However we provide you essential information on each drug warning you on the risks, side effects and possible outcomes of self treatment to help you make informed and well weighed choice of drugs online.

Het Belgenmonument

Belgisch Monument 1917.jpg

Belgisch Monument 1917
Belgisch Monument 1917

Het is het grootste oorlogsmonument van Nederland. Het Belgenmonument op de Amersfoortse berg werd in 1917-1918 gebouwd door geïnterneerde Belgische militairen, als dank voor de opvang van Belgische vluchtelingen tijdens de Groote oorlog. Het initiatief kwam vanuit de Werkscholen voor geïnterneerde Beligsche militairen. Omer Buyse, de drijvende kracht achter de Werkscholen, beschouwde de bouw ook als een wwerkervaringsproject. Na de oorlog moesten de Belgen aan de slag kunnen in de industrie in hun eigen land.

Voor het ontwerp werd architect Huib Hoste aangetrokken, die tijdens de oorlog in Nederland verbleef. Hoste maakte een modernistisch ontwerp in baksteen, deels onder invloed van de Amsterdamse School. De tuinaanleg rond het monument is van de hand van landschapsarchitect en stedenbouwkundige Louis van der Swaelmen. De bouw van het monument werd uitgevoerd door militairen uit Kamp Zeist en Kamp Harderwijk.

Het eindresultaat is een monument met twee gezichten. Aan de ene kant de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog, uitgebeeld in de beeldhouwwerken van Hildo Krop. Aan de andere kant het geloof in de wederopbouw en de vrede, weergegeven in de reliëfs van beeldhouwer François Gos.
Tijdens het Belgenjaar 2016 vonden te Amersfoort diverse activiteiten plaats rond het monument, dat in dat jaar gerestaureerd werd met subsidie van gemeente Amersfoort en Provincie Utrecht. Tegelijk verscheen ook de publicatie '100 Jaar Belgenmonument in Amersfoort, stilstaan bij WOI'.

Nadere informatie:
http://www.archiefeemland.nl

https://hanszijlstra.wordpress.com/

erfgoed

Meer achtergrond